Kuokkalan museoraitti
Kuusi erikoismuseota
Kuusi erikoismuseota
Menneitten vuosikymmenten tunnelmaan pääsee tutustumaan kuudessa erikoismuseossa, joihin kuuluvat kauppamuseo, pajamuseo, parturi- ja kampaamomuseo, suutarimuseo, sotaveteraanien perinnekammari sekä pieneläjä Puskeman Kustaan tölli. Lisäksi museoraitin yhteen rakennukseen on sijoitettu hammaslääkärin välineet. Museoraitin yhteydessä on myös karjalaisen Sakkola-Säätiön ylläpitämä Sakkola-museo.
Pajamuseo on perustettu ajokalutehtailija K.A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseeen. Museossa on nähtävänä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Varsinaisen pajan lisäksi rakennukseen kuuluvat tilat, joissa tapahtui ajoneuvojen puuosien valmistus sekä ajoneuvojen kokoaminen. Pajamuseon erikoisuuksiin kuuluvat mm. pyörien siimarautojen taivutusvalssi sekä sikkikone.
Kampaamo- ja parturimuseo on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Siellä esitellään erikseen kampaajan ja parturin työvälineitä. Parturipuolen erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935. Parturimuseon tunnistaa ns. verilautasesta, joka on kiinnitetty rakennuksen ulkopuolelle.
Sotaveteraanien perinnekammariinon koottu – ja edelleen kootaan – viime sotiimme liittyviä tavaroita: korviketavaroita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta.
Suutarimuseossa joka sijaitsee kampaamo- ja parturimuseon naapurihuoneessa, voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossakin on keittiö katettuine ruokapöytineen.
Puskeman Kustaa oli Ruskea-ahteella asunut tallukkamestari, jonka 1830-luvulla rakennettu tölli toimi pitkään lempääläisen perinteentutkija Eeva Aneron kotimuseona. Kuokkalan museoraitille mökki siirrettiin kesällä 1998. Kustaan kodissa esitellään pieneläjän tarvekaluja, jotka ajoittuvat vuosisadan vaihteen paikkeille.
Sakkola-Säätiö avasi kesällä 2000 Kuokkalan museoraitin naapuriin uuden museon. Sakkola-museossa esittäytyy toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton alueelle jäänyt Sakkola. Museoraitin oppaat esittelevät myös Sakkola-museota.